
Når ferien nærmer sig, og tempoet sænker, begynder tankerne at kredse om morgenmad, der ikke skal spises i farten, men i ro og mag. Måske i sommerhuset, på hotellet, i telt eller hjemme i haven. Og hvad hører sig til en afslappet feriemorgen? Smørepålæg! Ikke det kedelige fra madpakken – men det hyggelige, søde og måske lidt syndige pålæg, der forvandler et stykke brød til en lille ferieoplevelse. Her får du en gennemgang af nogle af de mest populære typer smørepålæg til ferien – fra klassiske marmelader til cremet nøddepålæg og lidt til de eventyrlystne.
Først og fremmest: marmelade. Den klassiske, altid elskede marmelade, som smager af barndom, farmors køkken og varme rundstykker fra bageren. I ferien må der godt være lidt ekstra forkælelse – og marmelade passer perfekt. Jordbærmarmelade er kongen over alle marmelader. Den søde, røde klassiker smager lige godt på hvidt brød, boller, croissanter og glutenfri vafler. Ribsmarmelade bringer lidt mere syrlighed til bordet, mens abrikosmarmelade passer perfekt til smør eller ost og giver en solgul farve, der bare skriger “morgenhygge”.
Og lad os ikke glemme figenmarmelade – den lidt mere sofistikerede type. Perfekt sammen med ost og godt brød. I ferien, når der er tid til lidt ekstra, kan man sætte et lille ostebord frem til morgenmad eller brunch – og her hører figenmarmelade sig bare til. Der findes også marmelader med et twist, fx appelsinmarmelade med ingefær eller hindbærmarmelade med lakrids. De giver lidt ekstra kant og passer godt til de mere eventyrlystne morgenmadsgæster.
Så har vi nøddecremerne – og her bliver det virkelig festligt. Nøddecreme er ikke nødvendigvis noget, man spiser til hverdag, men i ferien? Der er det helt tilladt. Den mest kendte er naturligvis hasselnøddecremen – du ved hvilken én. Men der findes mange varianter, også uden palmeolie og med mere kakao eller nødder. Der findes økologiske nøddecremer, veganske nøddecremer og endda nøddecremer lavet af mandler eller cashewnødder. De smager skønt på en lun bolle, men kan også bruges som dip til frugt eller som smagsgiver i pandekager. Og hvis du er lidt fræk, kan du også bruge det som fyld i toast eller på et stykke glutenfri knækbrød med bananskiver.
Et lidt overset, men yderst velsmagende valg til feriemorgenbordet er nøddesmør. Det kan være mandelsmør, jordnøddesmør (peanutbutter), cashewsmør eller endda solsikkesmør. Disse er typisk mindre søde end nøddecremer og indeholder ofte kun én ingrediens – nemlig nødder. De kan nydes alene, men også kombineres med honning eller banan for en ekstra treat. Jordnøddesmør med lidt marmelade er en amerikansk klassiker – og den virker altså også på en dansk ferie i regnvejr.
Og så er der frugtpålæg og frugtsmør – lidt mere niche, men utrolig lækkert. Æblesmør, fx, laves ved at koge æbler ind med kanel og lidt sukker, til det bliver cremet og koncentreret. Det er perfekt på pandekager, vafler eller blot et stykke toast. Pæresmør, blommer med vanilje, eller æble og ingefær er også gode kombinationer. Disse smørepålæg kan ofte købes på gårdbutikker eller laves selv, hvis du har tiden og lysten i sommerferien.
For de virkelig søde tand-typer findes der chokoladepålæg i forskellige afskygninger. Fra tynd chokoladeskive, som i gamle dage, til moderne chokoladecremer med appelsin, salt eller karamel. De hører nok mest til i den dekadente afdeling – men ferie handler netop om at gøre plads til lidt ekstra forkælelse. Og en croissant med smør og chokoladecreme? Det er jo nærmest fransk stemning på terrassen.
Til de mere eksotiske indslag kan man prøve kokospålæg, fx kokos- og kakao-creme eller kokos- og mandelpålæg. Disse har ofte en lettere konsistens og en sød, men frisk smag. De passer godt på sprøde vafler eller som dip til frugt. Perfekt til varme feriemorgener eller som et lille eftermiddags-snack-indslag.
Og selvfølgelig skal vi nævne honning. Flydende, fast, med citron, med lavendel eller ren og gylden. Honning er en klassiker på ferie – især hvis man har købt den i en lokal gårdbutik og ved, at bierne har fløjet rundt på marken bag huset. Der er noget særligt ved honning i solen. Honning på friskbagt brød med smør smelter og bliver næsten som dessert. Simpelt – men uimodståeligt.
Uanset om man er til det klassiske, det sunde eller det søde, så er smørepålæg i ferien en oplagt måde at forkæle sig selv og sine nærmeste på. Det behøver ikke være dyrt, avanceret eller hjemmelavet – men det skal være hyggeligt. Et lille udvalg på morgenbordet, måske lidt frugt og noget godt brød (glutenfrit, hvis det er behovet), og så har man skabt en hyggelig ferieatmosfære, hvor tiden får lov at stå lidt stille.
For det er jo netop det, ferie handler om: at sætte tempoet ned og nyde de små ting. Som duften af kaffe, lyden af fuglesang – og et stykke brød med smørepålæg, der smager af sommer, barndom og frihed.